Bloc de desene

OBIECTIV FINANCIAR: 2500 lei

CINE SUNTEM

Prieteni pentru Galați este un grup de inițiativă civică. Credem în Galați și în potențialul lui de refacere. Sunt multe de făcut în Galați. Nu așteptăm schimbări de la altcineva. În ultimii trei ani, ne-am implicat în zeci de proiecte civice în domenii variate: caritate, educație, spațiu verde, patrimoniu, promovarea orașului, dezbateri, petiții și proteste. În ciuda potențialului deosebit (geografic, uman, cultural), Galațiul este un loc din care prea mulți pleacă. Noi nu renunțăm la Galați. Căutăm să inspirăm și să creăm contexte pentru ceilalți să contribuie și să creadă în comunitate. Știm că gălățenii buni și harnici pot face o diferență. Știm că pentru aceasta este nevoie să reconstruim fibra de încredere dintre noi, să facem împreună și să vedem mai mult Galațiul ca locul nostru.

CE NE PROPUNEM

Proiectul Bloc de desene urmărește schimbarea la față a blocurilor gri comuniste. Dorim să schimbăm aspectul scărilor de bloc prin medierea întâlnirii dintre artiști locali și locatarii care vor să schimbe vechiul loc de bloc prin artă și culoare. În felul acesta:

  • artiștii locali tineri se promovează, dau viață picturilor la scară mare
  • locatarii vor avea o atmosferă pozitivă în mediul lor apropiat
  • inspirăm comunitatea.

Noi înșine ne-am inspirat. Avem deja un model de reușită al unui astfel de proiect la Brăila, realizat de tânăra artistă Andreea Gabriela Tudor.

Picturile murale realizate în cadrul proiectului Bloc de desene vor purta mesaje care îndeamnă trecătorul să zâmbească, să fie mai bun, să știe că nu este singur.

Felul în care ne aparținem spațiul de locuire, ne dă stima de sine. Dacă îl neglijăm, nu ne simțim bine, ne pierdem încrederea în sine și în ceilalți. De multe ori ne raportăm la spațiul public ori cu pasivitate, ori în mod distructiv. Ne dorim pentru Galați ca locuitorii să își asume mai mult spațiul comun, îmbunătățindu-l împreună.

Pe scurt, Bloc de desene e un mod colorat de a arăta că în comunitate schimbarea e la îndemână.

AMBASADORI

Andreea Gabriela Tudor

Sunt Andreea Gabriela Tudor, elevă în ultimul an la Liceul de Arte din Brăila și de la vârsta de 4 ani am descoperit pasiunea pentru pictură. Pictez de 14 ani oriunde, orice și pe tot ce se poate. Tot din copilărie a apărut și dorința de a trăi într-un oraș mai vesel, mai colorat, pe care visam ca într-o zi să-l schimb. Am început cu etajul unde locuiesc, încercând să înfrumuseţez atmosfera în scara blocului și gândind că acesta ar putea fi primul pas spre o schimbare în frumos, dar din păcate de una singură nu se poate.

Sunt necesari bani pentru materiale și foarte multe ore de muncă. După aproape 2 ani de când am iniţiat acest proiect, cu speranța că va lua amploare în Brăila, suntem în același punct, dar mă bucur foarte mult că am reușit să inspir oameni frumoși, uniţi și cu iniţiativă din Galați și alte localități!

Ciprian Braşoveanu

Ciprian Braşoveanu, 35 de ani, actor, pasionat de lucrurile care mă fac sa evoluez.

Susţin proiectul "Bloc de desene" pentru că vreau ca oraşul în care trăiesc să fie mai frumos, mai luminos, mai nonconformist şi mai plin de culoare şi imaginaţie. Acest proiect este un prim pas pentru a transforma în realitate aceste dorinţe, este un prim pas pentru a transforma un hol de bloc fad şi neinteresant într-o lucrare artistică care devine o carte de vizită a celor care locuiesc acolo şi care totodată au oportunitatea de se prezenta ei înşişi într-un mod inedit.

Sonia Baciu

Sonia Baciu, jurnalist sportiv la ziarul ”Viața liberă” din Galați, mamă de copil talentat (elevă la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”), ar face oricând loc în viața de zi cu zi pentru mai multă culoare, chiar și printr-o pictură într-o scară de bloc. Susținătoare acerbă a fairplay-ului în sport și viață, scrie la „Viața liberă” din pasiune pentru sport în general, dar este o iubitoare a baschetului, a tenisului și a voleiului în special.

A susținut de-a lungul timpului și cauze nobile, precum crosurile caritabile organizate frecvent în Grădina Publică, unde a alergat și donat, considerând că puterea propriului exemplu poate atrage mai mult. La Semimaraton Galați, ediția 2015, a militat și alergat pentru proiectul „Biblioteca ARTiștilor”, destinată Liceului de Arte. „Bloc de desene”, proiectul prin care ne propunem să pictăm mai multe scări de bloc din Galați, i-ar aduce aminte de orașele de unde a transmis pentru gălățeni, la cald, rezultatele unor competiții sportive.

Nu întâmplător și-a ales hotelul unde a stat pentru cea mai recentă competiție, semifinala FedCup dintre Franța și România: a rezonat cu numele „Street Art Hotel” din Rouen.

Tudor Șerban

”Din 2005 Tudor Șerban este absolvent al Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca, România. În prezent predă pictură la Universitatea <> din Galați, România și este doctor în arte vizuale din decembrie 2012. Din 2005 are un număr important de apariții publice, prezentând lucrări în expoziții de grup sau organizând expoziții personale. Dacă vii la una din expozițiile artistului și muți privirea de la o lucrare la alta, încerci o bucurie infantilă în legătură cu jocul de forme, linii și culori dar totodata ai sentimentul că cel din tablou ți-a confiscat revelația pentru sine.” (Text de Valentin Neacșu)


Și TU ne poți sprijiniAleargă pentru noi


Lei